2024. augusztus 20-án 10. alkalommal került megrendezésre a Kenyérlelke Fesztivál, idén új helyszínen a budajenői Magtárban, amely a kézműves pékszakma legrangosabb eseménye.
A teljes kiőrlésű kategória győzteseivel, Juhász Tímeával és Hajdu Szabolcs Manóval beszélgettünk a siker kapcsán.
Miért tartották fontosnak, hogy megmérettessék kenyerüket a fesztivál versenyén?
Tímea: Csupán két okból. Elsősorban a számos pozitív vásárlói visszajelzések révén úgy gondoltuk a mi vadkovászos kenyerünk is képes helytállni ezen a versenyen.
Úgy véltük, ha nem is érünk el helyezést, tapasztalattal legalább gazdagodunk. Másodsorban pedig tökéletes alkalomnak tűnt szakmabeliektől, elismert pékektől visszajelzést kapni, illetve a véleményüket meghallgatni a kenyerünk külsejéről, bélzetéről és ízéről, ugyanis ezeket a tényezőket összevetve pontozták és rangsorolták a versenyen résztvevő kenyereket.
Mit éreztek, amikor megtudták, hogy az Önök teljes kiőrlésű kenyere nyert, lett a legjobb?
Szabolcs: A verseny helyszínére érkezve láttuk, hogy hatalmas az érdeklődés a kovászos pékáruk iránt, és a rendezvény szervezői sem számítottak akkorra látogatói számra. Ennek mi nagyon örültünk, mert szeretnénk, ha a mi városunkban is legalább fele annyian érdeklődnének a kovászos kenyerek, bagettek és egyéb egészséges péktermékek iránt, amiket szívvel lélekkel és nagy odafigyeléssel készítünk.
A kenyérversenyre is rekordszámú jelentkező volt, és mikor láttuk a megannyi szebbnél szebb kovászos kenyeret felsorakozva a zsűri asztalán, az önbizalmunk kissé alább hagyott. Ott akkor nem tartottuk esélyesnek magunkat az első helyre, de persze bíztunk a dobogós helyezésben.
Végül 124 kenyérből a teljes kiőrlésű kategóriában 1. helyezést értünk el. Alig akartuk elhinni, hogy a mi kenyerünk került ki győztesül ennyi vekni közül. Óriási elismerés ez számunkra, ugyanis másfél éve kezdtük el tudatosan hangsúlyozni, hogy mennyi előnnyel jár a kovászos termékek fogyasztása. Pozitív visszajelzés ez a vásárlóink számára is, tudván, hogy jó minőségű élelmiszert kapnak a pénzükért.
Mit jelent ez a siker a jövőre nézve?
Tímea: Hisszük, hogy ezzel a sikerrel fel tudjuk nyitni mindazok szemét, akik eddig kétségekkel tekintettek a kovászos péktermékekre. Ösztönzünk mindenkit a tudatos fogyasztására, és biztatunk egytől egyig minden kenyér fogyasztót, hogy iktassa ki az étrendjéből a gyenge minőségű, adalékanyaggal teli készítményeket, hiszen mind szeretnénk gyermekeinket is egészséges élelmiszerekkel etetni.
Az igazi hagyományos kovászos kenyér ugyanis nem tartalmaz mást, mint vizet, lisztet és sót.
Fontosnak tartjuk, hogy minél több emberhez eljusson az üzenetünk.
Ha csak egy ember szemléletét meg tudjuk változtatni azzal, hogy propagáljuk a kovászos termékek fogyasztását, már akkor sikeresnek mondható a törekvésünk.
Szeretnénk, ha az emberek nem luxuscikként tekintenének a kovászos pékárukra, hanem mint alapvető élelmiszerre, ami elengedhetetlen az egészséges életmód fenntartásában.
Sajnos még így is többen vannak, akik nem tudják, hogy pontosan milyen értékes tápanyagokat tartalmaz ez az élelmiszer, és inkább választják az olcsóbb, silány minőségű, adalékanyagokkal ellátott pékárukat.
Ezt a szakmai elismerést arra is szeretnénk használni, hogy köztudatban tartsuk és tovább népszerűsítsük a kovászos ételek fogyasztását, ugyanis nem mindegy, hogy mit eszünk!
30 éves a Fodor Fagyizó, annak stelázsiján keddenként és péntekenként lehet megvásárolni péktermékeiket, a mostani siker vezethet-e ahhoz, hogy növeljék a kapacitást?
Szabolcs: A fagyizó sikere abban rejlik, hogy immáron 30. éve mi magunk készítjük a fagylaltokat nap, mint nap kiváló minőségű és friss alapanyagokból. A kenyereknél is ugyanez a helyzet. Nem szeretnénk kiadni a kezünkből az irányítást, minden dagasztást és sütést mi magunk végzünk, mert azt valljuk, hogy akkor tud magas szinten működni valami, ha te magad végzed a munkát.
Tehát szeretnénk családias körülmények között folytatni a kézműves termékek gyártását a jövőben is a minőség megőrzése érdekében.




